Bastet me hendikep: kuptimi dhe përdorimi

Endrit Krasniqi
8 Prill, 2024
115 Views
handicap

Bastet me hendikep janë një nga format më të njohura të basteve sportive. Ato ofrojnë një mundësi unike për individët që të vënë bast jo vetëm në fitoren e një ekipi apo lojtari, por edhe në diferencën e golave apo pikëve midis ekipeve pjesëmarrëse. Le të shqyrtojmë se çfarë nënkupton basti me hendikep, avantazhet dhe disavantazhet e tij, si dhe mënyrën e përdorimit.

Çfarë është basti me hendikep?

Basti me hendikep barazon shanset e ekipeve apo lojtarëve me nivele të ndryshme. Thelbi i tij qëndron në faktin se njëra palë merr një avantazh nëpërmjet një numri të caktuar golash apo pikësh, ndërsa pala tjetër merr një avantazh negativ të hendikep-it përkatës.

Atëherë, si funksionon basti me hendikep në praktikë?

  • Ekipi A është më i fuqishëm sepse ka fituar të gjitha ndeshjet e sezonit. Bastori i jep atij një hendikep prej -2.
  • Ekipi B nuk ka fituar të gjitha ndeshjet dhe në përgjithësi është inferior ndaj Ekipit A. Bastori i cakton atij një hendikep prej 2.

Kështu, ekipi B e fillon lojën me avantazh. Një lojtar që vë bast në fitoren e ekipit B do të fitojë, edhe nëse ekipi humbet me një diferencë prej një goli.

Ka disa variante të këtyre basteve. Hendikep-i evropian përdor numra të plotë dhe lejon vënien e basteve në tre rezultate. Hendikep-i aziatik përmban numra dhjetorë dhe përjashton mundësinë e barazimit (Në këtë artikull kam përshkruar Hendikep Aziatik më në detaje).

Disa bastorë ofrojnë gjithashtu baste alternative me hendikep, të cilat shpjegohen si baste të ndryshme nga ato standarde. Për shembull, linja e rregullt është +/-1.5 gola, ndërsa ajo alternative është +/-3.5.

Si të përdorim bastet me hendikep në praktikë?

Pasi lojtarët të kuptojnë domethënien e basteve me hendikep dhe të zgjedhin ngjarjen në të cilën duan të vënë bast, ata mund të vazhdojnë me vendosjen e drejtpërdrejtë të bastit. Për ta bërë këtë, ata duhet të ndjekin hapat e mëposhtëm:

  1. Studimi i kundërshtarëve. Analiza e pjesëmarrësve në garë është thelbësore për të kuptuar rezultatet e mundshme të lojës.
  2. Vlerësimi i shanseve. Lojtarët duhet të vlerësojnë probabilitetin që ekipi që merr një hendikep pozitiv do të fitojë ose humbasë, duke marrë parasysh hendikep-in e dhënë.
  3. Zgjedhja e një basti. Lojtarët tani duhet të vendosin nëse po vënë bast në fitoren apo humbjen e ekipit. Në rastin e një hendikep-i evropian, është e mundur të vihet bast në barazim.

Së fundmi, bastorët mund të vendosin shumën e bastit dhe të konfirmojnë bastin.

Avantazhet dhe disavantazhet e basteve me hendikep të shpjeguara

Ashtu si çdo formë tjetër e basteve sportive, hendikepi ka disa veçori.

Le të fillojmë me aspektet e tyre pozitive:

AvantazhetPërshkrimi
Një mundësi për të vënë bast në një skuadër të dobëtNëse favoriti dihet se është i dobët në krahasim me konkurrentin e tij, një bastor mund të vërë ende bast në të dhe të fitojë në kushte të caktuara.
Larmi mundësishËshtë e mundur të vihen baste në rezultate të ndryshme, gjë që e bën procesin e basteve më tërheqës.
Kuota më të miraPër shkak se rezultatet e hendikepeve janë më pak të parashikueshme, ato kanë tendencë të kenë kuota më të larta, duke u lejuar bastorëve të fitojnë më shumë nëse fitojnë.

Pavarësisht të gjitha përfitimeve të tij, ky lloj basti mund të mos i përshtatet të gjithëve për shkak të disavantazheve të tij.

DisavantazhetPërshkrimi
Rrezik më i lartëMeqenëse është më e vështirë të hamendësohet rezultati i lojës, ka një probabilitet të lartë që bastori të pësojë humbje.
Jo të gjitha sportet janë të disponueshmeHendikepi tradicionalisht është i disponueshëm për sporte me gola ose pikë, si futbolli, basketbolli, tenisi, etj.
Konfuze për t’u kuptuar për të sapoardhuritFillestarët duhet të studiojnë me kujdes se si funksionon hendikep-i, pasi ndryshon ndjeshëm nga llojet tradicionale të basteve.

Bastet me Hendikep: Përfundim

Bastet me hendikep kanë fituar popullaritet midis bastorëve në tregje të ndryshme pasi ato ofrojnë kohë më emocionuese. Ato gjithashtu u lejojnë bastorëve me përvojë të rrisin ndjeshëm shanset e tyre për të fituar. Megjithatë, fillestarët duhet të marrin parasysh specifikat e këtyre basteve dhe të përdorin strategji në mënyrë që ky lloj basti t’u sjellë atyre vetëm argëtim dhe fitim.

Llojet e tjera të basteve

Nëse jeni të interesuar për lloje të tjera bastesh, ju lutemi referojuni artikujve të tjerë.

  1. Bast Goal No Goal – çfarë do të thotë?
  2. Mbi dhe Nën në Bastet Sportive
Autori Endrit Krasniqi

Unë jam Endrit Krasniqi. Unë jam i specializuar në bastet sportive dhe shpesh herë ndaj informacione të ndryshme në lidhje me bastet në faqen time të internetit. Në lidhje me kompanitë që ofrojnë lojërat e fatit, strategjitë e basteve dhe kazinove online. Unë kam përgatitur një udhëzim të plotë për fushën e lojërave të fatit në Shqipëri dhe më gjerë. Falë njohurive të ndryshme dhe ekspertizës sime, përpiqem t'u ofroj lexuesve detaje të përditësuara dhe rekomandime të një nivelit të lartë.