Mbi dhe Nën në Bastet Sportive

Endrit Krasniqi
3 Prill, 2024
123 Views
under over

Sot, shumë bastorë operojnë në tregun e basteve online, duke u përpjekur të tërheqin vëmendjen e lojtarëve duke ofruar lloje të ndryshme bastesh. Megjithatë, më të popullarizuarat midis bastorëve me përvojë (megjithëse të rinjtë janë afër) janë bastet si Mbi dhe Nën ose Totali Mbi dhe Totali Nën. Çfarë është ky lloj basti, cilat janë veçoritë e tij dhe pse duhet të provoni totalin në strategjinë tuaj të basteve? Përgjigjet për këto dhe pyetje të tjera mund t’i gjeni në artikullin tonë të ri.

Çfarë është një bast Mbi/Nën?

Bastet totale ose totalet janë baste sportive në të cilat një lojtar duhet të gjejë numrin e golave, pikëve ose ngjarjeve të tjera që bëhen vendimtare në një ndeshje. Për rrjedhojë, totali mund të jetë mbi (shënohet si TO) ose nën (TU, respektivisht) numrin e zgjedhur.

Për shembull, kur bëhet fjalë për futbollin, një lojtar mund të përcaktojë nëse një lojtar/ekip do të shënojë më shumë ose më pak gola gjatë ndeshjes. Nëse totali është 3.5, atëherë:

 • Tre ose më pak gola të shënuar në lojë do të barazohen me bastin Nën.
 • Katër ose më shumë gola – totali do të jetë basti “Mbi”.

Për rrjedhojë, nëse një ekip shënoi katër gola, por një bastor vendosi bastin Nën, basti i tyre do të humbiste.

Përveç basteve në futboll, totalet janë të disponueshme në sporte të tjera, si hokej ose basketboll. Në këtë rast, lojtari përdor numrin e golave të shënuar ose topave të hedhur si tregues numerik. Në të njëjtën kohë, bastorët mund të zgjedhin totale individuale dhe/ose ekipore, në varësi të sportit.

Cilat janë llojet e ndryshme të totaleve?

Shumica e bastorëve u ofrojnë lojtarëve tre lloje totalesh. Megjithatë, ata më të avancuarit (kryesisht liderët e tregut) lejojnë vendosjen e basteve të mëposhtme:

 • Totali i përgjithshëm – një bast që fokusohet në treguesin e performancës dhe merr parasysh arritjet e të dy pjesëmarrësve të lojës (atletëve ose ekipeve). Prandaj, bastori duhet të bëjë një parashikim të saktë, pasi çdo gol/pikë nga një atlet/ekip mund të çojë në humbje për bastorin.
 • Totali individual – një bast në të cilin vetëm një pjesëmarrës është përgjegjës për rezultatin. Domethënë, merret parasysh performanca e një atleti ose ekipi të veçantë. Kështu, ky lloj basti është më i sigurt. Për shembull, me një total nën 4, një rezultat 3:2 në një ndeshje futbolli do të jetë një rezultat fitues (merret parasysh vetëm performanca e një ekipi).
 • Totali aziatik – një bast ku treguesit numerikë shprehen me të dhjetat (2.5) dhe të qindtat (2.25/2.75). Skema e llogaritjes varet nga treguesi i zgjedhur. Për shembull, një total mbi 2.5 (në futboll) do të thotë që një lojtar ose ekip duhet të shënojë më shumë se tre gola.
 • Totali evropian – një bast në të cilin numri i golave ose pikëve në një ngjarje mund të jetë vetëm numra të plotë. Totali evropian ndryshon nga ai aziatik në atë që është e mundur të kthehet e gjithë shuma e bastit nëse shënohet numri i saktë i golave i specifikuar nga bastori.
 • Totali me tre drejtime (ose “3way”) është një lloj basti me opsionin për të zgjedhur bastin “totali është i barabartë”. Në këtë rast, mund të përdorni vetëm numra të saktë (pa thyesa).
 • Totalet çift dhe tek – një lloj basti që disa lojtarë e konsiderojnë të veçantë, ndërsa të tjerët besojnë se është një bast i rremë sportiv. Megjithatë, disa bastorë u lejojnë bastorëve të parashikojnë nëse numri i veprimeve do të jetë çift apo tek.

Mënyra e llogaritjes së fitimeve ndryshon në varësi të llojit të totalit që zgjedh lojtari. Duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me totalet aziatike, të cilat kanë veçori të caktuara dhe janë të përshtatshme për bastorët me përvojë.

Cilat janë veçoritë e basteve Mbi/Nën?

Pasi jeni njohur me llojet e basteve Mbi/Nën, ia vlen të theksohen karakteristikat kryesore të këtyre basteve:

 • Totalet fokusohen në numrin total të ngjarjeve që do të ndodhin në një ndeshje. Për shembull, mund të jetë numri i golave në një ndeshje futbolli ose numri i pikëve në një lojë basketbolli.
 • Në bastet totale, lojtarët mund të zgjedhin nëse numri i ngjarjeve do të jetë më shumë ose më pak se një numër i caktuar i vendosur nga bastori. Për shembull, një bast “Total mbi 2.5 gola” fiton nëse në ndeshje shënohen tre ose më shumë gola.
 • Totalet mund të kenë kuota fikse ose të ndryshueshme, në varësi të probabilitetit të një rezultati të caktuar. Sa më pak i mundshëm të jetë një ngjarje, aq më të larta do të jenë kuotat për një bast Mbi/Nën.

Kështu, bastet Mbi/Nën tërheqin lojtarët me thjeshtësinë e tyre dhe aftësinë për të parashikuar rezultatin, pavarësisht nga fitorja apo humbja e një ekipi ose pjesëmarrësi.

Cilat janë përparësitë dhe të metat e basteve totale?

Tashmë kemi përmendur se totalet janë jashtëzakonisht të përhapura në baste. Bazuar në veçoritë e mësipërme të basteve Mbi/Nën, kemi përgatitur një tabelë me avantazhet dhe disavantazhet e këtij lloji basti.

Tradicionalisht, le të fillojmë me përfitimet e totaleve:

AvantazhetPërshkrimi
ThjeshtësiaTotalet janë të lehta për t’u kuptuar dhe përdorur. Lojtarët thjesht mund të parashikojnë rezultatin. *Mund të ketë disa vështirësi me totalet aziatike në fillim.
LarmiaTotalet janë të disponueshme për shumë sporte, si futbolli, basketbolli, tenisi, hokeji etj.
Rezultati total dhe individualBastorët mund të zgjedhin se cilat gola/pikë të marrin parasysh në një bast. Totali individual është më i sigurt për fillestarët, pasi nuk merr parasysh golat ose pikët e kundërshtarëve.

Të metat e totaleve mund të përfshijnë sa vijon:

DisavantazhetPërshkrimi
Ndryshueshmëria e kufizuar e basteveLojtarët kanë një zgjedhje vetëm midis “mbi” ose “nën” (në totalet me tre drejtime, ka një opsion për të vënë bast “e barabartë”), gjë që mund të zvogëlojë interesin e tyre për këtë lloj basti.
Varësia nga saktësiaSuksesi i një basti total varet shumë nga sa saktë mund të parashikojë një lojtar numrin e ngjarjeve.
Zgjedhja emocionalePër shkak të thjeshtësisë së tij, shumë lojtarë neglizhojnë analizën dhe mund të vendosin baste bazuar në emocione. Në këtë rast, bastet “Mbi/Nën” bëhen baste humbëse.

Bastet totale janë një mënyrë e gjithanshme dhe efektive për të vënë bast në sporte që u përshtatet si fillestarëve ashtu edhe lojtarëve me përvojë që përdorin strategji të veçanta për këtë lloj basti. Prandaj, nuk është për t’u habitur që ky lloj basti është popullor midis lojtarëve. Megjithatë, për të përdorur totalet me sukses, ne rekomandojmë që të njiheni me strategjinë e vendosjes së basteve – kjo do të jetë subjekti i një artikulli të veçantë në blogun tonë.

Cilët bastoret ofrojnë baste Under/Over?

Unë rekomandoj 22bet. Mund të gjeni recensionin tim dhe lidhjen e regjistrimit këtu.

Llojet e tjera të basteve

Nëse jeni të interesuar për lloje të tjera bastesh, ju lutemi referojuni artikujve të tjerë.

 1. Bast Goal No Goal – çfarë do të thotë?
 2. Bastet me hendikep: kuptimi dhe përdorimi

FAQ

 • Çfarë do të thotë total në bastet sportive?

  Në bastet sportive, totali parashikon numrin e ngjarjeve (gola, pikë ose rezultate të tjera) gjatë një ndeshje sportive. Lojtarët vënë bast në një rezultat specifik: nëse ky numër ngjarjesh do të jetë më i lartë ose më i ulët se një vlerë e specifikuar.

 • Cila është diferenca midis totalit mbi dhe totalit nën?

  Diferenca midis mbi dhe nën është se kur vini bast në Mbi, një lojtar supozon se numri i ngjarjeve do të tejkalojë një vlerë të specifikuar. Përkatësisht, kur vini bast në Nën, besohet se numri i ngjarjeve do të jetë më i vogël se vlera e specifikuar.

 • Çfarë lloje totalesh ofrojnë bastorët?

  Në varësi të bastorit dhe sporteve të zgjedhura, këto lloje totalesh janë të disponueshme: total, individual, aziatik, evropian, me tre drejtime dhe total çift ose tek. Ju mund të mësoni më shumë rreth këtyre llojeve të basteve në artikullin tonë.

 • Si të zgjidhni totalin më fitimprurës për bastet sportive?

  Për të zgjedhur bastin total më fitimprurës, është thelbësore të analizoni statistikat e lojtarëve/ekipeve, kontekstin e ndeshjes dhe të zgjidhni llojin e duhur të totalit. Edhe pse ky lloj basti është mjaft i thjeshtë, ai kërkon vëmendje dhe përmbajtje nga bastori. Bastet emocionale nuk do të sjellin fitore.

Autori Endrit Krasniqi

Unë jam Endrit Krasniqi. Unë jam i specializuar në bastet sportive dhe shpesh herë ndaj informacione të ndryshme në lidhje me bastet në faqen time të internetit. Në lidhje me kompanitë që ofrojnë lojërat e fatit, strategjitë e basteve dhe kazinove online. Unë kam përgatitur një udhëzim të plotë për fushën e lojërave të fatit në Shqipëri dhe më gjerë. Falë njohurive të ndryshme dhe ekspertizës sime, përpiqem t'u ofroj lexuesve detaje të përditësuara dhe rekomandime të një nivelit të lartë.